Spor 17s hjerteskjærende historie

Grunewald stasjon er en stasjon langs S-Bahn-linje 7 fra sentrum av Berlin mot Potsdam, i bydelen Charlottenburg og Wilmersdorf. På spor 17 skjedde det ting som for Berlins jøder må ha vært hjerteskjærende, vondt og skremmende.

Spor 17 ved Grunewald stasjon.

For historieinteresserte er et besøk til Berlin som å finne en gullgruve full av skatter. Problemet er at mye av denne historien gjør vondt langt inn i sjela. Er det noe vi skal tåle i 2019, så er det å få den vonde historien fra krigens dager slengt hardt og brutalt midt i trynet.

I perioden mellom oktober 1941 til mars 1945, ble spor 17 ved Grunewald stasjon brukt da nazistene skulle frakte jødene til utryddelsesleirer i Polen, Tyskland og daværende Tsjekkoslovakia. 50.000 jøder fra Berlin ble i løpet av disse årene sendt til en uviss skjebne. Det var først etter krigen at omfanget av Holocaust ble kjent for verden.

Gleis 17, tysk for spor 17, er lett å finne når du kommer med S-Bahn S7 fra Berlin mot Potsdam.
Ytterst på perrongen står datoen, antall jøder, hvor de var fra og hvor de ble sendt. 12.oktober 1944 ble 31 jøder fra Berlin sendt til Auschwitz.

I dag er heldigvis dette grufulle stedet med den sterke historien fredet. Ytters på perrongen står det plaketter som forteller hvilke dato, hvor mange jøder, hvor de var fra og hvor de ble sendt. De fleste ble sendt til Theresienstadt utenfor Praha, men mange ble også sendt til Auschwitz i Polen, og leirene Sachsenhausen og Ravensbrück nord for Berlin.

Spor 17 ligger i dag som et taust vitne til hva som skjedde her i krigsårene.

I 1998 ble minnesmerket ved spor 17 åpnet. En av bidragsyterne var Deutsche Bahn, det tyske togselskapet. Deutsche Reichsbahn, jernbanen til nazistene, bidro sterkt til å muliggjøre transporten av jødene til den nesten sikre død under den andre verdenskrig.

Veien fra sentrum av Berlin til Grunewald stasjon er kort, og du kan reise dit med et dagskort for sonene A og B. Tar du turen til spor 17 ved Grunewald stasjon, reiser du derfra med en ny kunnskap om en historie vi aldri må glemme.

Denne plaketten forteller at 202 jøder den 26.juni 1942 ble sendt videre til et ukjent sted.
Den 3.oktober 1942 ble hele 946 jøder fra Berlin sendt til Theresienstadt fra spor 17.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor