Portrett av Porgrunn søndag morgen

Det er noe helt eget ved å gå rundt i byen søndag morgen. Søndag morgen før de aller fleste folka i byen har rukket å stå opp. Det er stille i gatene, stille på elva og stille i butikker og kontorer. Juletreet står rakt i ryggen midt foran rådhuset. I parken og rundt Metodistkirken finner du rester av lørdagen. Akkurat det må vi snakke mer om. Folk må rett og slett ta seg sammen!!

Ølboksen og ølflaska står halvt bortgjemt på bakken. Det finnes mange alternativer til å kvitte seg med dette, heller enn å kaste det på bakken.

Søndagens helt er Turid Knustad. Ei mild og fin dame som går rundt Metodistkirken med en pose i hånda, plasthansker på henda og ryggen bøyd. Hun er dørvakt i kirken denne søndagen. Ikke fordi kirken trenger myndige vakter til å holde ville kirkegjengere ute, men for å ønske alle som kommer til gudstjeneste velkommen. En fin gest. Dessverre er en av dørvaktens faste oppgave å rydde vekk det verste etter lørdagens fyll og fanteri som folk bare har kastet fra seg på bakken. Rester av kebab, knuste flasker, ølglass og snusbokser og røykpakker. Det er heller ikke uvanlig at det stinker urin ved kirkeveggen eller ligger spyrester på kirkebakken.

Folkens, dere som er på byen, ta dere sammen. La Turid og de andre dørvaktene i Metodistkirken i Porsgrunn heller få bruke tida si til annet enn å rydde etter dere!

Slike oppgaver bør Turid Knustad få slippe søndag morgen.
Søndagens helt, Turid Knustad.

Nå er jeg ferdig med å være Sinna-Harry for i dag. Som sagt elsker jeg å gå rundt i de stille gatene søndag morgen. Du finner en helt egen rytme og kjenner en deilig ro i kroppen. Søndag morgen må være det stilleste tidspunktet gjennom uka – nesten uansett hvilken søndag du velger. På Helgesens hjørne forsøker en nisse å enten klatre inn eller ut med en sekk på ryggen. Jeg velger å tro at han er på vei inn med gaver og et vennlig smil. I butikkvinduene henger julepynten og skinner. Det er bare en drøy uke igjen til julaften. Utenfor Kirkens bymisjons lokaler i det gamle DNB-bygget, ligger julepynten på bakken. Jeg håper den har blåst ned, at ikke det skyldes at noen har revet den ned.

På rådhusplassen står årets juletre, et veldig flott tre med vakker pynt. Så hører jeg løpende skritt som runder hjørnet fra parken. Det er byens enestående dramatiker, Fredrik Brattberg, som benytter søndags morgen til en sprek løpetur.
– Hei, Bjørn Harry, roper Fredrik.
Vi er gamle naboer fra Hovet Ring.
Nede ved elva renner elva stille på vei til Frier og videre ut i havet. Rett før Minneparken er veggen der noen har tegnet på en is i kjeks. Den har vært der i mange år. I en bakgård – på en vegg, har noen malt et fint veggmaleri. I et smug står en gammel brannbil.

Juletreet på rådhusplassen.
Fredrik Brattberg, Porsgrunns egen dramatiker, benyttet søndagen til en løpetur.
Porsgrunn, en gammel sjøfartsby.
Isen på veggen.
I en bakgate – på en vegg.

Jeg går ikke lenger ned enn til brua. I smuget bak Storgata, bak den gamle butikken til Odd Hanssen, er det sprekker i trappetrinnet og streker på en parkeringsplass som egentlig ikke har noen mening.

På oversiden av Sailors står det en svær, glorete og deilig nisse. Den speider kanskje etter om det er noen snille barn på den brune og fine puben ved 101-bygget. Der er det forresten også stille – kanskje stille før stormen. Barclay-skulpturen i Minneparken står der med sine hvite fliser, gammelt løv og tæret av vær og vind. På Hammondgården er det pyntet til jul i vinduene i de tomme lokalene der Johnsen Elektro holdt til. Fra innsiden av Plentybygget, der NRK skal flytte inn på nyåret, ser det ut til at de har tjuvstarta med sendingene. «SENDING», lyser det i rødt. Bak vinduene hos Harmoni Håndverksbakeri står bakeren Fredrik Lønne. Det ser ut som om han bruker søndagen til å vaske i bakeriet.

Stor, glorete og glimrende.
Nissen ved Sailors.
Barclay-skulpturen.
Julepynt i vinduet der Johnsen Elektro holdt til på Hammondgården.
Har NRK tjuvstarta med sendingene fra Plenty?
Fredrik Lønne på Harmoni Håndverksbakeri vasker bakeriet.

I parken er det rester av is på det som blir en lekker skøytebane bare det blir kaldere. En kinobillett ligger på banen. På paviljongen er det pyntet med glitter og stas, på den andre siden av veien ruver det fabelaktige Comfort Hotel Porsgrunn. I Metodistkirken har de pyntet med adventsstaker, som du kan skimte gjennom vinduene.
På parkeringa mellom Domus og Plenty møter jeg Cathrine Grimsgaard og Tassen. De har skjønt det. Søndag morgen er den fineste tida å gå tur i byen på.

God tur – god søndag!

Kinobillett.
Julepyntet park og gullfarget hotell.
Adventsstaker i Metodistkirken.
Cathrine Grimsgaard og Tassen.


Skriv gjerne en kommentar nedenfor