Flåmsbana er en eventyrlig vakker togreise

Med Flåmsbana reiser du gjennom et eventyrlig landskap med høye fjell, dype daler, ville elvestryk og storslagne fosser. Turen går fra Flåm ved Aurlandsfjorden til Myrdal på Hardangervidda.

På vei opp gjennom dalen fra Flåm til Myrdal.

I mange år har jeg drømt om å reise med toget som tar deg fra Flåm to meter over havet, til Myrdal 866 meter over havet. De gangene jeg har reist med Bergensbanen har jeg kikket lengselsfullt ut av vinduet i håp om å se det grønne toget. På forsommeren i år, koronasommeren 2020, sto lykken meg bi. Jeg er frilansjournalist, og min viktigste oppdragsgiver er matmagasinet Mat fra Norge. I løpet av fire hektiske dager hadde jeg fire oppdrag på Vestlandet, et av dem i Flåm. Kona mi, Ingerid, er min faste korrekturleser og språkvasker. Hun hadde heldigvis anledning til å bli med på reportasjeturen, som førte til at vi nå har minner om en eventyrlig reise på Vestlandet sammen.

Saken fortsetter.

Fra Flåm stasjon ved Aurlandsfjorden.
Fjellet Vidmesnosi og fossen Rjoandefossen.

Flåmsbana er en sidebane til Bergensbanen. Akkurat som storebroren har Flåmsbana mange tunneler. Faktisk så mange som 20. Strekningen fra Flåm til Myrdal er 20,2 kilometer lang. Hele 5,7 kilometer går i tunnel. Under anleggsarbeidet ble 18 av 20 tunneler drevet for hånd. Hver meter tok rundt en måned å drive, så det er bare å bøye seg i støvet for prestasjonen jernbanearbeiderne sto for da de la skinnegangen og bygde tunnelene. Anleggsarbeidet startet i 1923 og holdt på helt frem til 1947. Den ble åpnet for drift og persontrafikk i 1940.

Kommer du med Bergensbanen skal du gå av på Myrdal stasjon om du skal reise med Flåmsbana. Billetter til Flåmsbana får du på Visit Flåm eller på Vys nettsider.

Saken fortsetter.

Turen tar 50 minutter hver vei, noe jeg synes er altfor kort. Turen er nemlig så fin at du ikke hadde hatt problemer med å la deg overvelde av naturen, skinnesangen og kulturlandskapet langs skinnene.
Høydeforskjellen fra høyeste til laveste punkt er 865, 5 meter og den største stigningen er på 55,6 promille. Det tilsvarer en stigning på en meter per 18 meter kjørelengde.
Vatnahalsen vendetunnel er Flåmsbanas lengste. Den er 888,6 meter lang. Den går i sløyfer på flere nivået og går inn og ut av fjellet. Dette er for at stigningen skal være overkommelig for lokomotivene å få toget opp og ned den spektakulære turen gjennom Flåmsdalen.

Saken fortsetter.

Vatnahalsen vendetunnel.
På toppen kan du skimte Myrdal stasjon.

Ved Kjosfossen foretar toget et fotostopp. Fossens totale fall er på 225 meter og ligger rett under Reinungavatnet. Mange har spurt om jeg så huldra i fossen. Det viser seg at ei hulder står og lokker i sesong. Heldigvis verken så eller hørte jeg huldra. Lyden av fossen som buldrer er en mye finere lyd enn ei hulder. Så det så!!

Vanligvis er avgangene på Flåmsbana smekkfulle i sommerferien. Et tall jeg hørte er at så mange som 12-14000 turister besøker Flåm hver dag i høysesong. Kun fem prosent av disse turistene er nordmenn. Det er et tall som er komplett umulig å kompensere denne spesielle sommeren vi har foran oss. Derfor er det faktisk viktigere enn noensinne at vi reiser i eget land. Vi skal spise lokalmat der vi kommer. Det viktigste er faktisk at vi gjør det. Det holder ikke om vi trykker liker og deler et innlegg i sosiale medier. Vi må gjøre det for at reiselivsbedriftene skal overleve. Dette ansvaret bærer ikke vi reisende ene og alene, men sammen med støtteordninger fra regjeringshold, kan vi gjøre vårt for at mange menn og kvinner i disse små og viktige virksomhetene overlever og også i fremtida kan gi oss storslåtte opplevelser og ærlig og dønn god mat.

Reisen vi hadde med Flåmsbana var enda bedre enn forventingene vi hadde. Det var lite folk, noe jeg håper det ikke blir seinere i sommer. Tar du toget fra Flåm til Myrdal anbefaler jeg deg å sitte på togets høyre side – der er utsikten best og mest spektakulær. Flere av vinduene er mulig å åpne, noe som gjør bildene bedre. Vi bodde på Haugen Gård, der de har to Airbnb-leiligheter. Strålende vertskap som også lager fantastisk mat til gjestene på forespørsel.

God tur, folkens!

Skriv gjerne en kommentar nedenfor