Rjukan og Tinn byr på opplevelser i verdensklasse

Har du noen dager til overs i sommer? Uansett hvor du bor på Øst-og Sørlandet er veien kort til Rjukan og Tinn i Telemark for deg som ønsker å oppleve noe du ikke har mulighet til å oppleve noen andre steder. Høres det for godt ut til å være sant? Her gir jeg deg mange gode grunner til hvorfor du og familien eller vennene dine skal reise til den fagre kommunen Tinn – kommunen der Hardangervidda på mange måter ligger for dine føtter.

Det jeg tipser dere om er basert på mine erfaringer – kun mine – av hvor dere skal gå, hva dere skal se, hvilke attraksjoner dere bare må besøke og hva dere bør spise som er helt i verdensklasse. Listen er langt i fra utfyllende, men jeg gir dere oppskriften på noen gode dager i Tinn.

Gaustatoppen er en selvfølge. Den 1.883 meter høye fjelltoppen er et must for alle som besøker Rjukan og Tinn.
Krossobanen – bygd i 1928 – tar deg opp til fjellet i løpet av noen korte minutter.

NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM – VEMORK

De aller fleste har hørt om kampen om tungtvannet. Historien om de norske sabotørene fra Kompani Linge som i nattens mulm og mørke snek seg inn i tungtvannsfabrikken på Vemork, der de plasserte en sprengladning, ødela produksjonen og kom seg unna uten å løsne ett eneste skudd. Denne historien blir du fortalt om du besøker Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork. I tungtvannskjelleren, der det faktisk skjedde, kan du med egne øyne se plassen der sabotørene plasserte sprengladningen natt til 28.februar 1943. Mange ønsker å se denne plassen, og du må forhåndsbestille omvisning i kjelleren.

Her kan du ta en sniktitt på kjelleren.

Industrien på Rjukan la grunnlaget for at Rjukan og Notodden i 2015 ble en del av UNESCOs verdensarv.

«Verdensarven er den kultur- og naturarven som anses som å ha unik, universell verdi sett fra et historisk, kunstnerisk, vitenskapelig eller estetisk synspunkt. Stedene på verdensarvlisten er valgt ut fordi de har en spesiell kulturell eller naturhistorisk betydning for menneskeheten,» skriver Riksantikvaren om verdensarven.

Vemork forteller historien om industrien og hvordan industrien gjennomsyret byen og menneskene som bodde der.

Flere tips følger under bildene.

Vemork fra lufta. Foran det gamle kraftverket ser du det provisoriske taket over tungtvannskjelleren.
Fra tungtvannskjelleren.
Trappa sabotørene brukte da de stakk av fra fabrikken etter å ha plassert sprengladningene.

SABOTØRSTIEN

For deg som ønsker å gå de samme stiene som sabotørene brukte under krigen, er det absolutt verdt å sette av noen timer til å gå i sabotørstien. Den starter på Rjukan fjellstue. Fra fjellstua følger du grusveien innover i Hjerdalen, før du følger skiltene og går av veien og inn på stien etter noen hundre meter. Underveis står det flere informasjonstavler som forteller historien.

Er du sugen på å høre historier fra folk som kjente sabotørene, har du mange muligheter. Tor Nicolaysen på Rjukan Fjellstue, Jon Haukåssveen i Telemark Opplevelser og Gunnar Tveito, grunneier og eier av sabotørhytta, har alle tre en enestående kunnskap om historien fra krigens dager. Ta kontakt med disse tre for å sjekke kapasitet og priser.

Sabotørstien er 8 kilometer lang, og om du beregner 2,5 timer har du ok med tid. Du bør være i middels god form for å gå turen, og turvante barn har ingen problemer med å gå denne turen. Rett før du kommer ned til veien nær Vemork, har sherpaer bygd sti og trapp.

Orker du mer? Flere tips under bildene.

Sabotørstien er en fin tur i et lettgått terreng med litt stigning og en bratt nedstigning mot målet på Vemork.
Tor Nicolaysen, driver av Rjukan Fjellstue og ekspert på tungtvannshistorien, guider en gruppe i sabotørenes fotspor.
Tor Nicolaysen (t.v.) og Jon Haukåssveen, de to i landet som nok vet mest og best om historien om aksjonene mot tungtvannet under krigen.

STRIKKHOPP FRA VEMORKBRUA

For 19 år siden var jeg ung. Ung og vågal. Da hoppet jeg i strikk fra Vemorkbrua. 84 høye og nervepirrende meter over det dype juvet med elva Måna. Neste år er det 20 år siden. Jeg har lyst til å hoppe igjen, men da må jeg gjøre det uten at noen av mine nærmeste vet om det. Det er Jon Haukåssveen og firmaet Telemark Opplevelser som står for strikkhoppet, som jeg hermed utroper til det råeste i verden.

Du må ikke veie under 40 kilo og ikke over 110 kilo. Ikke jug på vekta her! Strikken du hopper i består av 1080 tynne strikk, som tåler en belastning på 3780 kilo. I år, på grunn av koronaen, må strikkhopp forhåndsbestilles. Det kan du gjøre om du følger denne lenka.

Jeg garanterer deg en av de beste opplevelsene i livet ditt om du hopper i strikk fra brua.

Tåler du enda mer av Rjukan og Tinn? Enda mer å lese under bildene.

Ansiktet viser pur glede – ingen frykt.
Strikkhopp fra Vemorkbrua er en opplevelse du aldri vil glemme.

RJUKANBADET

Ikke alt på Rjukan er høyt, bratt, actionfylt eller historier fra krigen og gammel industri. Det hender det regner og ligger tåka over fjella. Eller kanskje du bare ønsker et avbrekk fra fine fjellturer og mengden av fantastiske attraksjoner. Da skal du ta turen til Rjukanbadet.

Der kan du bade inne og ute, du kan seile ned sklier, la deg flyte rundt med den sterke strømmen under trygge forhold eller bare slappe av i vannet uten andre bekymringer.

Under bildene får du vite hvordan du kan komme deg raskest mulig til fjells.

Utebassenget på Rjukanbadet er perfekt på en solskinnsdag.
Bassenger for alle aldre er å finne på Rjukanbadet.

KROSSOBANEN

På vinteren er det ikke sol nede i Rjukan. Norsk Hydro-grunnlegger Sam Eyde ønsket å gi solhungrige folk på Rjukan sol, og ideen om en kabelbane fra dalen og opp ble født. I 1928 sto Krossobanen klar til å frakte folk til fjells. På Krosso Fjellstue på øvre stasjon kan du få deg en matbit.

Fra nedre stasjon på Krosso fraktes du i løpet av 4,5 minutter opp til øvre stasjon på Gvepeseborg 886 meter over havet. Du kan ta med deg både sykkel og sekk på reisen, for når du er på toppen ligger Hardangervidda for dine føtter.

Reiseavstander til Rjukan:

  • Oslo – Rjukan 2,5 timer
  • Grenland – Rjukan 2 timer
  • Kristiansand – Rjukan 4 timer
  • Drammen – Rjukan 2 timer

Flere tips til turer med Krossobanen som utgangspunkt følger under bildene om du fortsatt er med.

Dette er «Blåbæret». Vognene på Krossobanen har navn etter fargen.
«Tyttebæret», den røde vogna. På toppen skimter du øvre stasjon på Gvepseborg.

HELBERGHYTTA / VÅERROE

Det er kort vei fra Rjukan og Krossobanen til et fabelaktig friluftsliv på Hardangervidda. Enten om du velger beina eller sykkel til å komme deg fram på.

Fra Gvepseborg starter du turen med en bratt bakke opp til du kommer opp i høyden over tregrensa. Mulighetene er mange både for enkle dagsturer, lange dagsturer og enda lengre turer innover vidda. En fin tur er den som følger stien til Helberghytta. Hytta, som bærer tungtvannssabotør og fjellfører Claus Helbergs navn, ligger cirka ni kilometer fra Gvepseborg. Er du sprek og i god form er det absolutt overkommelig å ta turen tur/retur på samme dag, men Helberghytta er også et fint stopp på turen til Kalhovd turisthytte. Dit er det hele 32 kilometer å gå fra Gvepseborg.

Det som er viktig å tenke på i sommer, er at alle opphold på Den Norske Turistforenings hytter må forhåndsbookes. Kapasiteten er redusert og allerede er mange datoer opptatt. Men sjekk på hyttenes hjemmeside om det er plass til deg og turfølget ditt. Du må booke både på ubetjente, selvbetjente og betjente hytter.

På vei til Helberghytta passerer du Våerroe. Der står det en gammel og krasafaren steinbu. Der kan du også krysse elva og fortsette på andre stier i andre retninger.

Visit Rjukan har gode tips til mange turer på nettsiden sin.

Her kan du bo når du besøker Rjukan:

Styr unna Park Hotell og Rjukan Gjestehus. De holder absolutt ikke mål på noen som helst måte.

Velger du sykkel, skal du fortsette å lese under bildene.

Veiviser på Gvepseborg.
På vei opp til Hardangervidda og nye eventyr.
På vei til Helberghytta har du Gaustatoppen som en veiviser.
Steinbua ved Våerroe.

SYKKEL FRA RJUKAN TIL KALHOVD

Fra Rjukan til Kalhovd turisthytte ved Kalhovdfjorden går det en gammel grusvei. Gjennom 30 kilometer i storslått høyfjellsterreng kan du tråkke deg inn til turisthytta langs gammel industrihistorie. Underveis passerer du og kjører over flere gamle damanlegg, og det er mange flotte steder å raste underveis. Mange innbiller seg at en vidde er flat, men ikke la deg lure. Mange blir overrasket over at sykkelturen foregår i et mer kupert terreng enn de kanskje trodde.

Når du kommer til Kalhovd passer det med en solid pause, og enten kan du ha en overnatting med digg mat på den flotte hytta, eller du kan sykle tilbake til Rjukan. Da kan du velge retur samme vei du kom, eller 30 kilometer ned til Atrå og 25 kilometer videre inn til sentrum av Rjukan.

Her kan du bestille en sykkelpakke.

Vil du vite hvorfor jeg mener Kalhovd er noe av det beste jeg vet om? Les videre.

Det er et flott terreng du sykler i på vei fra Rjukan til Kalhovd eller motsatt vei.
Langs små og store fjellvann tar sykkelen deg til fjells.

KALHOVD TURISTHYTTE

Rett ved Kalhovdsfjorden ligger Kalhovd turisthytte, hytta til DNT Telemark. Det går bilvei helt frem, noe som gjør den tilgjengelig for nesten alle mennesker uansett hvilken form de er i. Fra hytta går det rødmerkede stier til hyttene Stordalsbu, Helberghytta og Mårbu. Til Mårbu kan du også komme deg med båt fra Synken flere dager i uka.

I matveien er jeg kresen. Jeg forventer at maten jeg får servert holder et godt nivå. I Tinn er det absolutt ingen som kan måle seg med maten kjøkkenet på Kalhovd leverer. Hver dag serverer de tre retter med utsøkt mat til gjestene sine. Menyen er hemmelig, for de ønsker at folk skal la seg overraske. I sommer har de også lunsjservering mellom klokka 12 og 16.

Om du ikke ønsker å gå videre til andre hytter, er Kalhovd et godt utgangspunkt for mange fine dagsturer. Vertskapet har lang erfaring til fjells, og bidrar gjerne med rå til hvor du skal gå.

Trodde du jeg hadde glemt Gaustatoppen? Les om alle fjells mor under bildene fra Kalhovd.

Kalhovd turisthytte.
Hytta har den beste maten du får i Tinn.
Du må tidlig opp for å oppleve slike morgener langs Kalhovdfjorden.

GAUSTATOPPEN

Bare for å rydde unna én ting med en gang. Ingen fjell i verden er vakrere enn Gaustatoppen. Det er helt ferdig snakka!

1.883 meter over havet. 1.883 majestetiske meter over havet. Alle fjells mor. For meg var det kjærlighet ved første Gaustablikk. På godværsdager kan du se en sjettedel av Norge fra toppen. På toppen ligger DNT Telemarks Gaustatoppen turisthytte. Der får du gode vafler, kaffe og annen mat og snacks du har lyst på etter turen opp. Hytta er en hytte – ikke en varmestue der du kan ta med deg nista di inn. Vis respekt for nettopp det. I sommer er det spesielle tiltak som en følge av koronaen.

Det finnes mange veier opp til toppen. Den vanligste går fra Stavsro. Du kan gå fra baksiden opp bratta, men det krever veldig god form. Du kan også gå fra Svienroi. Uansett hvor du går fra, husk at du er på fjellet. Været skifter fort. Ta med varme klær. ta med tørre klær. Velg gode sko. Tøysko hører hjemme i byen – ikke på Gaustatoppen.

God tur til verdens vakreste fjell.

Les videre, så skal du få høre om verdens feteste attraksjon – uansett hvor i verden vi snakker.

Verdens vakreste fjell – Gaustatoppen.

GAUSTABANEN

Har det slått deg at det er en mulighet til å ta toget til toppen av Gaustatoppen? Om tanken var utenkelig, er det bare å tenke på nytt. Gaustabanen tar deg opp på 15 minutter. Det starter med en tur med trikken rett inn i fjellet 1.125 meter over havet. Et kvarter etterpå er du på Tuddaltippen 675 meter høyere opp.

Trikken tar deg 850 meter rett inn. Der går du av trikken og om bord i selve Gaustabanen. Et system helt likt Fløibanen i Bergen. Temperaturen i fjellet ligger konstant på 5 og 8 grader.
Når du er godt om bord i den røde eller blå vogna, starter reisen som tar deg 1040 meter opp med 39 graders stigning på 8 minutter.

Jeg garanterer deg en opplevelse for livet.

Du må ha mat når du besøker Rjukan og Tinn. Les videre så får du tips om to perler.

Turen med Gaustabanen er en unik og helt spesiell opplevelse du kan ta med deg i minneboka for resten av livet.

SELSTALI SETER OG BERGSTAULEN SETER

Tradisjonskost er viktig i bygdene rundt om i Norge. Også i Tinn. Det er ikke mye som smaker bedre enn en solid porsjon med rømmegrøt og spekemat eller verdens beste ost etter en lang dag med mange inntrykk.

Bak og under Gaustatoppen ligger Selstali seter. Der serverer de rømmegrøt og spekemat av høy kvalitet. I alt de gjør har de et sterkt og brennende hjerte med seg. De har mange dyr på tunet og du får et godt innblikk i hvordan det er å være dyr på sommerferie på fjellet. På tunet har de også et par hytter til utleie.

Langs veien mellom Rjukan og Møsvatn ligger Bergstaulen seter. Der finner du den helfeite brune geitosten, som er laget i tinntradisjon, som gikk nesten hele veien til topps under Oste-VM. Barbro Stordalens ost er som smør og pålegg i ett, og den er rett og slett en fest å spise. På Bergstaulen er det ysting, geiter og et lite utsalg. Ta med deg kjølebag på bilturen, så ikke osten smelter på vei hjem.

To andre steder som serverer digg mat er Håvardsrud Seterliv og Eldhuset.

Under disse bildene beveger jeg meg også over til Vinje, men turen og hytta og båten du får lese om har startpunkt i Tinn. Heng med.

Marit Røysland driver Selstali seter under Gaustatoppen.
Rømmegrøt og spekemat på Selstali seter.
Barbro Stordalen har laget verdens nest beste ost.
Verdens nest beste ost.

M/B «FJELLVÅKEN II»

Mange tror at Telemarkskanalen er den fineste båtreisa i Telemark. De tar feil, mener nå jeg. Den fineste båtreisa er turen med M/B «Fjellvåken II» fra Skinnarbu til Mogen over Møsvatn. Turen tar 1 time og 15 minutter, og den tar deg gjennom et eventyrlig vakkert kulturlandskap med stupbratte fjell og gårder og plasser der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Turen går innover det fire mil lange Møsvatn og byr på en endeløs rekke av vakre inntrykk. I sommer er det færre avganger enn normalt, som en følge av koronasituasjonen.

Når du går av «Fjellvåken» begynner neste etappe av fjelleventyret. Det kan du lese mer om under bildene.

M/B «Fjellvåken II» på vei inn til Mogen turisthytte.

MOGEN TURISTHYTTE

Jeg skrev fint om Kalhovd turisthytte. Det er enda lettere å skrive fint om Mogen turisthytte innerst i Møsvatn. Den rødmalte hytta som har gitt meg enorme gleder og flotte minner helt siden jeg besøkte den for første gang i 1990, for 30 år siden. Da var jeg 16 år, det er en helt annen historie jeg har tenkt å gi dere en annen gang.

Vertskapet Marthe og Kyle, kokken Ole, de vidunderlige folka de har med seg på laget for å skape den beste sommeren du kan tenke deg. Mat som matcher det beste fjonge restauranter klarer å levere. Mektige Kvenna som bruser og kaster seg ned mot Møsvatn fra det indre på vidda.

Stille kvelder i peisestua. Herlige timer rundt matbordet med nye bekjentskaper. Klasking av mygg på terrassen, skrøner og historier fra fjellet og tidlige morgener på tunet før verden har våknet. Det er litt av det Mogen er. Du må oppleve det selv.

Fra Mogen går det mange rødmerkede stier videre. Jeg gir deg min favoritt.

Mogen turisthytte.
Langs Kvennastien – en fin tur i nærheten av hytta.
En tur opp langs Kvenna gir deg mektige inntrykk.

MOGEN- STORDALSBU – KALHOVD

Stien starter bratt gjennom den tette bjørkeskogen. Husk myggmiddel. Rett etter at det flater litt ut kommer du til hvilesteinen. Der tar du deg en hvil – som navnet forteller deg at du skal gjøre. Så trasker du innover fjellet over tregrensa. Over bekker, mellom fjell, rundt myrer og forbi rødmerkede steiner og varder. Så går det nedover. Nedover til Vråsjåen. Der går du over en hengebru, ikke av den farlige norske-varianten, før du tar deg en matbitmens du sitter på steinene ned mot Sletteåi. Har du med telt slår du det opp. Du har ikke gått langt, men ved Vråsjåen ligger Hardangerviddas fineste teltplass. Når du våkner går du videre.

Du går bortover stien mens du hører gjøken si ko-ko. Du hilser på folka som går i motsatt retning og hører om de har sett reinsdyr eller kongeørn. Du tar en pust i den lange bakken før du går ned til den selvbetjente hytta Stordalsbu. Der låser du deg inn, fyrer i peisen og tørker tøyet som er vått etter et kraftig regnskyll. Etter en tidlig middag og tidlig kveld i seng sovner du lykkelig med et smil om munnen.

Når du våkner vet du at neste stopp er Kalhovd. Der venter en tre retters middag og en kald øl. Over og mellom to fjell sirkler fjellvåken over deg. Du lar deg bergta både av den mektige rovfuglen og fjellene. Ved Stegaros skulle du ønske at du hadde avtalt henting. Det er langt å gå på grusveien før du er fremme på Kalhovd. Men, det er verdt det. Takk for turen.

Det er mye mer å gjøre på Rjukan og i Tinn enn det jeg har fortalt og vist dere her. Det holder ikke med et besøk til den fantastiske kommunene i Telemark. Du MÅ tilbake. Da ønsker jeg deg hjertelige velkommen!

Hvilesteinen med god utsikt over Møsvatn og opp langs Kvenna.
Her på denne brua krysser du Sletteåi trygt og godt.
Verdens fineste teltplass ved Vråsjåen.
På Stordalsbu.
Husk å ta med kamera når du besøker Rjukan og Tinn.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor